Sveti Naum

Sveti Naum is een orthodox klooster welke zich bevindt in Noord-Macedonië. Het betreft hier een klooster welke werd vernoemd naar de heilige Naum. Het klooster is onder meer bekend geworden omwille van haar prachtige ligging aan het Meer van Ohrid. Het klooster bevindt zich mede daardoor op een afstand van ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de stad Ohrid. Eveneens voor veel mensen een extra goede reden om het klooster van Sveti Naum te bezoeken is de talrijke aanwezigheid van pauwen. Deze prachtige dieren hebben het op deze locatie duidelijk naar hun zin!

Sveti Naum

Geschiedenis van het Klooster van Sveti Naum

Voor de oprichting van het Klooster van Sveti Naum moeten we terug in de tijd, meer bepaald naar het jaar 905. Het was in dit jaar dat het klooster werd opgericht door St-Naum van Ohrid. Op dat ogenblik was het klooster eigenlijk gelegen in het Bulgaarse Rijk. St-Naum werd begraven in de kerk van het klooster. Wat ook leuk is om te weten is dat de lokale bevolking gelooft dat je nog altijd de hartslag van de heilige hoort op het ogenblik dat je, je oor op het graf legt. In het verleden, meer bepaald ten tijde van zestiende eeuw was het zo dat een deel van het klooster werd gebruikt als Griekse school. Vanaf het jaar 1912 veranderde de bestemming van het klooster opnieuw. Vanaf dat jaar viel het grondgebied waar het klooster op is terug te vinden namelijk onder Albanië. Het was uiteindelijk koning Zog I van Albanië welk er op 28 juni 1925 voor koos om het grondgebied als blijk van goede wil terug te schenken aan het toenmalige Joegoslavië.

Een uitstapje maken naar Albanië

Steeds meer mensen maken een rondreis doorheen Noord-Macedonië. Op het ogenblik dat je er voor kiest om het klooster van Sveti Naum deel te laten uitmaken van je rondreis hebben we nog een extra interessante tip voor je in petto. Het is namelijk zo dat dit klooster op beperkte afstand is gelegen van de Albanese grens… Dat beperkt mag je overigens best letterlijk nemen. De afstand van Sveti Naum tot aan de grens met Albanië bedraagt dan ook slechts 1 kilometer. Wil jij dus met andere woorden ook graag even de grens oversteken en dit fijne land bezoeken? Dan is dat vanaf de locatie van het Sveti Naum klooster zonder probleem mogelijk!

Waar aandacht aan schenken bij Sveti Naum bezoeken?

Door de jaren heen is Sveti Naum uitgegroeid tot één van de bekendste bezienswaardigheden van Macedonië. Dit heeft er voor gezorgd dat je deze plaats eigenlijk nooit over het hoofd mag zien, in tegendeel. Tijdens een bezoek aan het Sveti Naum klooster dien je in het bijzonder aandacht te besteden aan de volgende zaken:

  • De prachtige iconen van Sint Naum (één van de best bewaard gebleven iconen op de Balkan);
  • De uit hout gesneden iconostase uit het jaar 1711;
  • De prachtige pauwen die zich buiten het klooster bevinden;

Vergeet tot slot uiteraard ook niet om je oor te luisteren te leggen op het graf! Misschien hoor ook jij dan wel de hartslag van de heilige Naum! Het spreekt voor zich dat dit jouw bezoek aan het klooster van Sveti Naum alleen maar nog onvergetelijker zou maken!