Watervallen Vevcani

Vevcani is de naam van een dorpje welke is terug te vinden in het westelijke deel van Noord-Macedonië. Ze is terug te vinden op een boogscheut van de grens met Albanië. Door de jaren heen hebben steeds meer mensen die een bezoek brachten aan Macedonië kennis gemaakt met het plaatsje Vevcani. Dat hoeft ook niet te verbazen. De plaats ligt dan ook werkelijk ongelofelijk centraal. Niet alleen bevindt ze zich in de nabijheid van de Albanese grens, daarnaast is ook de populaire badplaats Struga terug te vinden op een afstand van slechts 14 kilometer. Vevcani staat tot slot ook nog bekend omwille van de aanwezigheid van enkele prachtige watervallen.

Het dorp Vevcani

Vevcani is een oud dorp welke over een rijke geschiedenis beschikt. De verwachting is dat het dorp ergens werd opgericht ten tijde van de zevende eeuw. Het dorp zou zijn gesticht door het volk de ‘Berziti’ welke door het leven gingen als katholieken. Het hoeft dan ook helemaal niet te verbazen dat er zowel in Vevcani als haar omgeving tal van verschillende kerken, kapellen evenals kloosters zijn terug te vinden. Het bekendste klooster luistert ongetwijfeld naar de naam ‘Sveti Spas’. Dit klooster bevindt zich in de bergen boven het dorp. Elk jaar opnieuw wordt in Vevcani een grootschalig carnavalsfeest georganiseerd. In die periode komen mensen van over heel Macedonië naar Vevcani afgereisd om er dit bijzondere feest bij te kunnen wonen.

Het Jablanica gebergte met de Vevcani watervallen

Het dorp Vevcani is gelegen aan de voet van het Jablanica gebergte. Deze bergketen staat algemeen bekend omwille van de prachtige natuur waarover ze beschikt. In het bijzonder is er natuurlijk de aanwezigheid van het gletsjermeer genaamd ‘Lokva’. Ongetwijfeld de bekendste bezienswaardigheden van Vevcani en haar omgeving zijn de gelijknamige watervallen evenals de daarbij behorende bronnen. Deze bronnen staan in het bijzonder bekend omwille van het uitermate zuivere water dat je er in aan kan treffen.

Het wordt aangeraden om een wandeling te maken over de talrijke smalle paadjes en brugjes die zich hier bevinden. Dit pad neemt je immers mee langs de watervallen evenals de verschillende bronnen voor een echt ongelofelijk mooie tocht. Wat de wandelroute die langs de watervallen loopt nog interessanter maakt is het feit dat ze eindigt in het dorp van Vevcani. Zo kan je meteen na een lange dag wandelen één van de plaatselijke restaurants naar binnen stappen.

Opmerkelijk, aan het einde van de wandelroute zal je kunnen vaststellen dat je het dorp binnen loopt langs één van de verschillende gekanaliseerde watervallen. Verschillende van deze watervallen worden tegenwoordig gebruikt als koelkast. Anderen zorgen dan weer voor ondersteuning van de watermolen welke zich in het dorp bevindt.

Een uitstap boeken naar de watervallen van Vevcani

In het bijzonder wanneer je verblijft in Ohrid zal je kunnen vaststellen dat er vanuit deze stad heel wat verschillende tours worden aangeboden naar zowel Vevcani als naar de watervallen in de buurt. Op het ogenblik dat je er voor kiest om één van de excursies naar de Vevcani watervallen te boeken zal je bovendien doorgaans altijd ook een bezoek brengen aan één van de kloosters welke in de buurt zijn terug te vinden. Zelfs een uitstap over de grens met Albanië behoort op deze manier tot de mogelijkheden.