Kumanovo

Wanneer je, je reis plant naar Macedonië zal je tijdens het opzoeken van informatie vooral namen van steden als Skopje en Bitola en Struga tegenkomen. Dit gezegd zijnde is er ook nog een andere stad in Macedonië terug te vinden welke op toeristisch vlak over heel wat interessants beschikt. Het gaat hierbij om de stad ‘Kumanovo’. Ben jij ook benieuwd wat je in deze allemaal kan ontdekken en wil je daar graag meer over te weten komen? In dat geval ben je daarvoor op deze pagina aan het juiste adres!

Waarom Kumanovo bezoeken?

De in de inleiding van deze pagina aangehaalde steden staan er om bekend heel wat culturele hoogtepunten te bevatten. Dat geldt echter ook voor nog menig aantal andere steden. Neem nu bijvoorbeeld Kumanovo. In vergelijking met Skopje en Bitola is deze stad natuurlijk veel minder bekend. Dat hoeft evenwel niet te betekenen dat ze helemaal niet interessant is om te bezoeken, in tegendeel. Verspreid over Kumanovo en haar omgeving zijn er dan ook tal van verschillende bezienswaardigheden terug te vinden. Het gaat hierbij onder meer om de volgende:

  • De archeologische site van ‘Gradište’;
  • Het astronomische observatiecentrum van Kokino;
  • Het standbeeld van Batko Gjorgjija;
  • De Holy Trinity kerk uit het jaar 1902;
  • Het beeld van de vrouwelijke vechtster;
Gradište
Gradiste
Kokino
Holy Trinity
Holy Trinity

Bovenstaande bezienswaardigheden zijn nog maar het topje van de ijsberg. Het loont dan ook zeker de moeite om er even met een gids op uit te trekken. Dit overigens niet alleen in het centrum van de stad, maar zeker ook in de regio waarin ze is terug te vinden. Je zal ongetwijfeld van de ene verrassing in de andere vallen! Even halt houden bij deze stad is dus zeker aan te raden.

Welk weer kan je verwachten in Kumanovo in Macedonië?

Kumanovo in Macedonië ondervindt eigenlijk de invloed van niet één, maar wel twee verschillende klimaten. Het gaat hierbij enerzijds om een zeeklimaat en anderzijds om een landklimaat. In principe is het hele jaar door mogelijk om deze plaats te bezoeken. Wil je echter kunnen rekenen op aangenaam zomerse temperaturen en vooral zo weinig mogelijk neerslag? In dat geval is Kumanovo in Macedonië vooral het bezoeken waard tijdens de zomermaanden. In de maanden juli en augustus ligt de temperatuur er dan ook gemiddeld rond de 30 graden. Let wel, enige neerslag is nooit uitgesloten. Dit gezegd zijnde is augustus wel veruit de droogste maand van het jaar.

Waar is Kumanovo precies gelegen?

Noord-Macedonië staat er om bekend een op vlak van omvang zeer bescheiden lang te zijn. Dit zorgt er voor dat de verschillende steden in het land op een relatief beperkte afstand van elkaar zijn terug te vinden. Dit geldt ook voor Kumanovo. Deze stad is dan ook terug te vinden op een afstand van ongeveer 20 kilometer ten oosten van de Macedonische hoofdstad Skopje. De regio waar Kumanovo in terug te vinden is staat in het bijzonder bekend omwille van de tabak die er wordt geteeld. In het verleden was Kumanovo ook tijdens de Eerste Balkanoorlog een belangrijke stad. Dit was namelijk de locatie waar op 23 en 24 oktober 1912 de slag plaatsvond waarbij de Serven de Turken versloegen.

Verblijven in Kumanovo

Ondanks het feit dat Kumanovo op toeristisch vlak duidelijk nog in de schaduw staat van andere steden als Skopje en Bitola is dat eigenlijk niet terug te zien in de toeristische infrastructuur van de stad. Er zijn verspreid over Kumanovo dan ook heel wat verschillende accommodaties terug te vinden. Enkele van de best gewaardeerde zijn onder meer:

Bovenstaand overzichtje maakt reeds duidelijk dat je in Kumanovo op verschillende manieren kan verblijven. Ben jij iemand die vooral houdt van het comfort van een hotel? Dan is dat perfect mogelijk. Verblijf jij toch liever in een appartement zodat je zelf aan het koken kan slaan? Ook in dat geval zijn er in Kumanovo meer dan voldoende mogelijkheden terug te vinden.

Hoe een vakantie naar Kumanovo boeken?

Ben jij ook overtuigd van de sterke troeven waar Kumanovo net als haar omgeving over beschikt? Wil jij dan ook maar wat graag een vakantie naar deze Noord-Macedonische stad ondernemen? In dat geval doe je er goed aan om op de luchthaven van Skopje te vliegen. Op de luchthaven kan je vervolgens een auto huren om het land mee rond te reizen. Een andere mogelijkheid is uiteraard het boeken van een transfer vanaf de luchthaven van Skopje naar Kumanovo. In principe is het mogelijk om in ongeveer een half uurtje de afstand tussen Skopje en Kumanovo te overbruggen.