Ohrid

Ohrid is sinds jaar en dag een bijzonder populaire locatie in Noord-Macedonië. Zelfs toen Macedonië nog deel uitmaakte van Joegoslavië kozen heel wat mensen er voor om hier hun vakantie door te brengen. Niet alleen de prachtige bezienswaardigheden in de stad, maar ook de aanwezigheid van het indrukwekkende meer van Ohrid zijn absolute troefkaarten. Ondanks de door de jaren heen steeds verder toegenomen populariteit van Ohrid en haar omgeving blijft het een relatief onbekende vakantiebestemming. Mede hierdoor is het mogelijk om tot op de dag van vandaag nog steeds kennis te maken met het authentieke Ohrid in al haar glorie.

De bezienswaardigheden van Ohrid

Een eerste interessante reden om Ohrid te bezoeken zijn de verschillende, interessante bezienswaardigheden die verspreid over de stad zijn terug te vinden. In eerste instantie is er het antieke theater van de stad. Het betreft hier een oud-Grieks theater welke werd gebouwd in de tweede eeuw voor Christus. Het theater is door de UNESCO weinig verrassend toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een andere bezienswaardigheid is het Fort van Samuel. Deze is terug te vinden op het hoogste punt van de heuvel waar Ohrid tegenaan is gebouwd. Recente opgravingen hebben bovendien duidelijk gemaakt dat het fort is gebouwd op de restanten van een nog ouder gebouw. Aanvullende onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat dit bouwwerk zou dateren uit de vierde eeuw voor Christus.

Theater Ohrid
Theater Ohrid

Sveti Naum, aan het meer van Ohrid

In Macedonië Ohrid bezoeken is niet compleet zonder even af te reizen naar de plaats waar het prachtige ‘Sveti Naum’ klooster is gelegen. Dit klooster bevindt zich op een afstand van ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Ohrid. Een uitstap naar het klooster is ongetwijfeld één van de populairste dagtochten welke je vanuit Ohrid kan ondernemen. Je kan er bovendien voor kiezen om deze tocht over de weg of over het water te maken. In het laatste geval kan je hiervoor gebruikmaken van een watertaxi of van een veerdienst. Het Sveti Naum klooster werd gesticht ten tijde van de tiende eeuw door de Heilige Naum. Het spreekt voor zich dat deze heilige ook hier zijn laatste rustplaats kent.

Sveti Naum klooster ohrid
Sveti Naum

Een rondvaart maken op het meer van Ohrid

Ook een absolute aanrader voor elke vakantie naar Ohrid in Noord-Macedonië is een rondvaart op het meer van Ohrid. In het bijzonder in de ochtend is dit werkelijk adembenemend mooi. Er zijn langs de boulevard van Ohrid meer dan voldoende schippers terug te vinden die je voor slechts een paar euro langs de stad willen varen. Het spreekt voor zich dat het eveneens een mogelijkheid is om bijvoorbeeld gebruik te maken van een watertaxi, een ferry of een rondvaartboot om de stad vanop het water te ontdekken. Op deze manier kan je onder meer de Bay of Bones ontdekken.

Bay of Bones
Baai der Botten

Interessante excursies vanuit Ohrid

Steeds meer Europese vakantiegangers maken kennis met Ohrid en haar prachtige omgeving. Dit heeft er voor gezorgd dat er door de jaren heen ook steeds meer excursies in het leven zijn geroepen voor toeristen. Vertoef jij slechts gedurende een beperkte tijd in Noord-Macedonië en wil je naast Ohrid ook graag kennismaken met bijvoorbeeld Skopje en Mavrovo? In dat geval is het mogelijk om daarvoor een speciale dagtour te boeken. Dit kan zelfs volledig privé. De ‘Privérondtocht door Skopje, Mavrovo en Ohrid‘ is te boeken via GetYourGuide. Het spreekt voor zich dat dit slechts één  van de vele excursies is die je vanuit Ohrid kan beleven.

Tip! Bezoek Ohrid vanuit Skopje!

Ga je, je vakantie in Noord-Macedonië niet doorbrengen in Ohrid, maar wel in Skopje? Dan hoeft het één het ander niet uit te sluiten. Het is namelijk zo dat er vanuit Skopje verschillende excursies naar Ohrid worden aangeboden. Zo kan je bij GetYourGuide bijvoorbeeld een transfer van Skopje naar Ohrid boeken met stop bij Bitola. Op deze manier kan je in één klap kennismaken met drie van de belangrijkste plaatsen van Noord-Macedonië.

Vluchten naar Ohrid in Noord-Macedonië

Bijzonder veel mensen die vanuit België naar Macedonië vliegen landen op de luchthaven van Skopje. Dit gezegd zijnde is het zo dat dit niet de enige mogelijkheid is waarover je als reiziger beschikt. Wist je namelijk dat er vanuit België ook vluchten naar Ohrid in Noord-Macedonië worden aangeboden? Deze vluchten worden door TUI Fly rechtstreeks uitgevoerd. Let op, de gemiddelde vluchtduur naar Ohrid is langer dan de vluchtduur naar Skopje. Daar waar een rechtstreekse vlucht naar Skopje zo’n 2 uur en 35 minuten duurt geldt voor een directe vlucht naar Ohrid een vluchtduur van gemiddeld 2 uur en 50 minuten. Buiten het hoogseizoen is het doorgaans niet mogelijk om vanuit België vluchten naar Ohrid te boeken. De vliegtickets naar Ohrid zijn doorgaans ook iets duurder.

Het actuele weer van Ohrid

Ohrid heeft een gemiddeld landklimaat. Dit gemiddelde landklimaat welke enigszins onder invloed staat van niet alleen de Middellandse Zee, maar ook van de Adriatische Zee is iets gematigder in vergelijking met bijvoorbeeld het klimaat rond de hoofdstad Skopje. Dit zorgt er voor dat de zomers in Ohrid enkele graden koeler zijn terwijl de wintermaanden net wat warmer kunnen uitvallen. In vergelijking met Skopje en omgeving komen langdurige vorstperiodes in en rond Ohrid dan ook eigenlijk maar zelden voor.

De koudste maanden zijn de maanden januari en februari waarbij de gemiddelde minimumtemperaturen niet boven het vriespunt uitkomen. De maanden november en december zijn aanzienlijk warmer. De gemiddelde maximumtemperatuur in de maand november kan zelfs nog rond de 12 graden zijn gelegen. De warmste maanden in Ohrid zijn weinig verrassend de maanden juli en augustus. Dan ligt de gemiddelde maximumtemperatuur hier rond de 27 graden.

Ben je benieuwd naar welk weer in Ohrid je kan verwachten? In dat geval is het altijd een goed idee om even het actuele weerbericht van Ohrid te bekijken. Deze maakt niet alleen duidelijk welke temperaturen je tijdens je vakantie kan verwachten, daarnaast wordt je op deze manier ook op de hoogte gebracht van mogelijke onweersbuien die tot ontwikkeling kunnen komen. In het bijzonder tijdens de zomermaanden kunnen deze buien zich in heel Noord-Macedonië eigenlijk wel laten voelen. Hou hier dus zeker altijd rekening mee wanneer je een verre uitstap gaat maken.