Skopje

Skopje is niet alleen de hoofdstad, maar tevens ook de grootste stad van Macedonië. In Skopje wonen op moment van schrijven dan ook zo’n slordige 507.000 mensen. Skopje staat er om bekend een stad te zijn met een bijzonder boeiende geschiedenis. Helaas hebben twee aardbevingen er voor gezorgd dat menig aantal belangrijke, historische gebouwen zijn verwoest. Dit maakt de bezienswaardigheden die deze natuurrampen wel hebben overleefd uiteraard alleen maar des te interessanter. Wil jij graag meer te weten komen over Skopje evenals over de interessante bezienswaardigheden die je hier kan ontdekken? Dan ben je daarvoor op deze pagina aan het juiste adres!

Wat zijn de interessantste bezienswaardigheden van Skopje?

In eerste instantie zal je natuurlijk vooral willen weten wat nu precies de meest interessante bezienswaardigheden van Skopje zijn. Ondanks het feit dat er door de verschillende aardbevingen die deze regio hebben getroffen tal  van belangrijke bezienswaardigheden zijn verwoest beschikt de stad nog steeds over  verschillende toeristische hoogtepunten. Welke hoogtepunten dit precies zijn maakt het onderstaande overzicht duidelijk.

1.) De stone bridge van Skopje

In eerste instantie is er de natuurlijk de stenen brug van de Macedonische hoofdstad. Dit is ongetwijfeld één van de bekendste bezienswaardigheden van Skopje. De brug werd oorspronkelijk gebouwd tijdens de vijftiende eeuw in opdracht van de Sultan Mehmed II. In eerste instantie werd de brug opgetrokken in een typische, Ottomaanse stijl. Echter zijn er door de jaren heen heel wat verschillende renovatiewerken uitgevoerd welke hun sporen hebben nagelaten op de brug. Dit gezegd zijnde is dit bouwwerk voor de inwoners van Skopje erg belangrijk. Dit niet in het minst omdat de stone bridge door de jaren heen menig aantal natuurrampen evenals aanslagen heeft weten te overleven.

Stone Bridge Skopje

2.) Het Macedonisch Museum

In de omgeving van de oude markt in de wijk Stara Carsia ligt het belangrijkste museum van Noord-Macedonië. Het gaat hierbij uiteraard om het ‘Macedonisch Museum’. Eigenlijk is dit museum ontstaan als een verzameling van allerhande, kleine(re) musea van Skopje. Deze samenvoeging heeft er voor gezorgd dat er een ronduit indrukwekkende en zeer belangrijke collectie is ontstaan. Absoluut de moeite waard om te ontdekken tijdens een bezoek aan de hoofdstad van Macedonië!

3.) De Sveti Spas

Verspreid over Skopje zijn verschillende kerken terug te vinden. De mooiste kerk van allemaal is ongetwijfeld de ‘Sveti Spas’ kerk. Deze werd gebouwd ten tijde van de negentiende eeuw. In de eeuwen die daarop volgden werd het interieur van de kerk verrijkt met enkele prachtige wandschilderingen. Nog steeds brengen restauratiewerkzaamheden vaak nieuwe wandschilderingen aan het licht. De Sveti Spas staat in de praktijk niet alleen bekend omwille van haar mooie wandschilderingen, daarnaast is ook het indrukwekkende houtsnijwerk een belangrijke troef van deze bezienswaardigheid.

4.) Het Fort Kale

Je kan onmogelijk de bezienswaardigheden van Skopje hebben gezien zonder even halt te houden bij het Fort Kale. Het betreft hier dan ook een ronduit prachtig historisch fort welke afkomstig is uit de zesde eeuw na Christus. Er zijn bij werkzaamheden op deze plaats echter sporen gevonden van bewoning die teruggaan in de tijd tot zomaar even 4.000 jaar voor de jaartelling begon. Ook voor het Fort Kale geldt dat ze zwaar beschadigd is geraakt door een grote aardbeving in het jaar 1963. Er wordt tot op moment van schrijven nog onderzocht hoe men het fort op de beste manier kan renoveren.

Fort Kale Skopje
Fort Kale

Overige interessante bezienswaardigheden in Skopje

De bovenstaande bezienswaardigheden van Skopje zijn uiteraard nog maar het puntje van de ijsberg. Verspreid over de stad zijn dan ook nog heel wat andere interessante bezienswaardigheden terug te vinden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een moderne versie van het geboortehuis van Moeder Theresa. Zij was ongetwijfeld de bekendste inwoonster van deze prachtige stad. In ieder geval, andere bezienswaardigheden in Skopje die je niet mag missen zijn:

 1. De Oriëntaalse Bazaar;
 2. Een moderne versie van het geboortehuis van Moeder Theresa;
 3. De zoo van Skopje (leuk met de kinderen);
 4. Het Macedonië plein;

Vluchten naar Skopje boeken

Ben je van plan om een vliegvakantie te ondernemen naar Macedonië? In dat geval is het altijd interessant om kennis te maken met de verschillende vluchten die naar Skopje worden uitgevoerd. Er worden vanuit België en Nederland verschillende vluchten naar Skopje aangeboden. Voor het merendeel van deze vluchten geldt wel dat er gebruik wordt gemaakt van een tussenlanding. Enkele luchtvaartmaatschappijen die op de luchthaven van Skopje vliegen zijn in ieder geval de volgende:

 • Wizz Air;
 • Air Serbia;
 • Pegasus Airlines;
 • Turkish Airlines;
 • LOT;
 • TUI Fly;

Vanuit België is het vooral TUI Fly welke rechtstreekse vluchten naar Skopje aanbiedt. Je kan er evenwel ook voor kiezen om een vlucht te boeken met Wizz Air. Zij vliegt gemiddeld zo’n twee keer van België naar Macedonië. De rechtstreekse vluchten naar Skopje worden uitgevoerd in ongeveer 2 uur en 35 minuten. Dit maakt dat Macedonië op een korte vliegafstand van België is gelegen.

Excursies om te ondernemen vanuit Skopje

Vraag jij je af wat te doen in Skopje en omgeving? Wanneer je de verschillende bezienswaardigheden van Skopje stad hebt ontdekt kan je nog enkele excursies boeken naar de omgeving. Niet alleen Skopje stad, maar ook de regio waarin ze is gelegen is namelijk erg bezienswaardig. Enkele interessante excursies die je kan overwegen zijn onder meer:

 1. Een bezoek aan de berg Vodno en de Matkakloof vanuit Skopje;
 2. Een privérondtocht door Skopje, Mavrovo en Ohrid;
 3. Uitstap van Skopje naar Pristina en Prizren in Kosovo;

Wil je toch liever in Skopje zelf blijven? Dan is het onder meer mogelijk om een neoklassieke stadswandeling te maken. Binnen de stadsgrenzen worden er ook nog tal van andere rondleidingen aangeboden die stuk voor stuk het overwegen waard zijn.

Een auto huren in Skopje

Wil je graag tijdens je verblijf in Skopje gebruik kunnen maken van een auto? Dat kan. Een auto huren in Skopje is onder meer mogelijk op de luchthaven van de stad. Hier zijn verschillende autoverhuurbedrijven gevestigd. Het gaat hierbij om de volgende:

 • Avis;
 • Europcar;
 • Hertz;
 • Sixt;
 • Mara Rent a Car;
 • AlfaRent;
 • Starcar;

De balies van de autoverhuurbedrijven zijn terug te vinden in het publieke gedeelte van de aankomsthal. Het kan zeker en vast de moeite waard zijn om op voorhand een reservatie te maken voor een huurauto in Skopje. Zo ben je doorgaans verzekerd van de meest interessante voorwaarden evenals de scherpst mogelijke huurprijs.